A legnépszerűbb gluténmentes lisztek: hajdina-, köles-, szezámmag-, kókusz-, batáta liszt

A gluténmentes alapanyagoktól nem kell megijednie annak sem, aki esetleg most készül áttérni e diétás étrendre. Meg kell nyugtatnunk mindenkit, hogy van élet a gluténen túl is. Bár kétségtelen, hogy sok gyorsétteremet vagy cukrászdát kerülnöd kell ezentúl, de otthon úgy ehetsz, mint még soha.

Néhány, korábban megszokott étel kimondottan ízletes gluténmentes verzióban és néhány hét alatt már úgy hozzá lehet szokni az alternatív alapanyagok ízvilágához, hogy egyáltalán nem fognak hiányozni a számunkra káros termékek.

Az persze világos, hogy a húsokról, zöldségekről, gyümölcsökről nem kell lemondanod, elég ha a búzalisztet kiveszed az étrendedből. Talán ez úgy tűnik, nem is olyan nehéz, de manapság már szinte mindenben található glutén a fagyasztott burgonyától, a csokis kekszeken át egészen a zacskós levesekig. Így a porból való, összeütött bolti kaják jó része ki kell, hogy kerüljön a napi menüből, akárcsak a friss ropogós puha kenyér. Vagy mégsem?!

Ma már szinte minden beszerezhető gluténmentes változatban is

Elsősorban azok kaphatnak „sokkot” az életmódváltástól, akik most kaptak valamilyen diagnózist, ami miatt ezentúl nem fogyaszthatnak glutén tartalmú élelmiszereket, pedig imádják a friss, meleg kenyér illatát. Számukra azonban számos alternatív gluténmentes alapanyag szolgál kárpótlásul. Ezekből az alapanyagokból pedig gluténmentes csokik és édességek, gluténmentes édes és sós kekszek, gluténmentes pelyhek és müzlik, gluténmentes kenyerek és más pékáruk, gluténmentes italok, gluténmentes pizzák, gluténmentes pudingok, gluténmentes tészták és más gluténmentes termékek is kaphatóak sütéshez és főzéshez egyaránt.

Ha pedig nem kész gluténmentes terméket szeretnénk vásárolni, akkor érdemes megismerkedni azokkal a gluténmentes alapanyagokkal, amelyekkel otthon dolgozhatunk és készíthetjük el ízletes ételeinket, a bolti és éttermi áraknál sokkal kedvezőbb áron. Az első és legfontosabb, hogy száműzzük otthonunkból a búza minden változatát, így a lisztet is!

Van élet, a búzaliszten túl is!

Noha a liszt kifejezés egyet jelent a legtöbbünknek a búzaliszttel, aki önszántából vagy egészségügyi okokból gluténmentes étrendre vált, rájön, hogy számos más alapanyagból is készülhet liszt amely gyakorlatilag bármilyen ételhez ugyanúgy felhasználható. Csak, hogy néhány fontosabb gluténmentes lisztet említsünk, létezik; hajdinaliszt, kölesliszt, útifűmaghéjliszt, bambuszrostliszt, szezámmagliszt, kókuszliszt, batáta liszt és kukoricaliszt is. Ezenkívül számos változatban kaphatunk rostkeverékeket is, amelyekkel különböző állagokat, ízvilágokat és textúrákat próbálhatunk ki otthoni konyhánkban. Mai írásunkban ezeket az alternatív liszteket fogjuk bemutatni, hogy melyiket mire használhatjuk és milyen ételek készíthetőek belőlük.

A hajdinaliszt

A hajdina már az V században megérkezett Európába Ázsia középső részéről, ahol eredetileg őshonos növény volt. Érdekessége, hogy bár botanikailag a keserűfűfélékhez tartozik, mégis gabonaféleként használjuk, így készülhet belőle liszt is. A hajdina tápanyagforrásként is kiváló, a gabonafélékre jellemző szénhidrátmennyiséget tartalmaz, így 56-77% keményítő, 17-20% élelmi rost. Fogyasztása azért is javasolt, mert rengeteg B-vitamint tartalmaz (szinte minden típusát) és antioxidáns hatású flavonoidokat és rutint (P-vitamint) is tartalmaz. Még régebben leginkább kásaként fogyasztották, ma már számos recept tartalmazza ezt a diétára is alkalmas gluténmentes növényi alapanyagot.

A hagyományos hajdina ételek között megtalálhatóak különböző kenyerek, kásák, lepények és maga a hajdinaliszt is, de alkalmas pelyhek, puffasztott termékek és extrudátumok előállítására is. Fontos azonban megjegyezni, hogy a hajdina levele nem fogyasztható! Ennek ellenére a hajdinalisztből kiváló répás süti, hajdinás palacsinta, gluténmentes muffin és még zöldségfasírt is készíthető.

A kölesliszt és a szezámmagliszt

A kölesliszt és a szezámmagliszt is a maguk őrleményéből készül és gluténmentes liszféleként tartják őket számon, leginkább kenyerekhez, lepényekhez és süteményekhez használják őket, de kiválóan alkalmazható bármilyen gluténmentes ételhez amelybe lisztre van szükség. Mindkét termék a reformtáplálkozás, a paleo étrend és a gluténmentes életmód kiemelt tagja. Bár magas rosttartalmuk van, a gabonaliszthez képest alacsonyabb a szénhidrát tartalmuk.

A szezámmagliszt enyhén diós ízvilágot kölcsönöz a vele készített ételeknek, ezért jellemzően sós ételekhez használják előszeretettel, így sült húsok és zöldségek bundáihoz, fasírtokhoz, pástétomokhoz de akár joghurtba keverve vagy kásaként is fogyasztható.

A köleslisztet gyakran más lisztekhez keverik, de alkalmas sűrítésre, rántásokhoz és habarásokhoz is. Enyhén sárgás színe a kukorica liszthez hasonló és olyan helyeken érdemes használni, amikor csak kevés lisztre van szükség az adott ételben. A, B1, B2, B3 vitaminokat és teljes értékű fehérjét tartalmaz. Gyulladáscsökkentő és immunerősítő lisztként tartják számon, amely könnyen emészthető és nem okoz gázképződést.