Egyre többektől hallani, hogy valamilyen oknál fogva nem fogyasztanak tejet. Ez a legtöbb esetben valamilyen kényszerűség – allergia, intolerancia – miatt fordul elő, de akár életvitelbeli változás is állhat a háttérben, például ha valami korszerű diétát követünk. Akár így van, akár csak egyszerűen a tej vagy tejtermékek íze vált számunkra kevésbé szimpatikussá, bemutatunk néhány nagyszerű alternatívát, tejhelyettesítőt.
Kazein és laktóz érzékenység
A kazein és laktóz érzékenység viszont nem válogat, így sokan, akik imádják a tejet, rákényszerülnek, hogy valamilyen alternatív tejhelyettesítőt válasszanak. Számukra sajnos nem megoldás a tehéntej lecserélése kecske tejre vagy juh tej sem.
Sőt, hiába iható és/vagy ízletes a szamártej, a vízi bivaly tej, a sertés tej, a ló teje vagy éppen a tevéé is az emberek számára, mégsem túl egyszerű ezeket beszerezni, boltokban pedig szinte egyik sem kapható.
A tejpótló italok választéka viszont nagyon széles és bőven túlmutat már nem csak a bioboltok polcain, hanem a hipermarketekén is és sok kisboltban is beszerezhetőek.
Idehaza is sokan fogyasztják örömmel a mandulatejet, a kókusztejet, a zabtejet, a rizstejet és a borsótejet is, illetve ezek természetesen felhasználhatóak a különböző ételekhez is sütés, illetve főzés esetén egyaránt.
Sokak számára a laktózmentes tej is megfelelő megoldásnak tűnik, de mégsem ajánlott, vajon miért?!
Miért nem ajánlott a laktózmentes tej fogyasztása?
Talán meglepő, de az emberek közel 30%-a érintett a laktózintoleranciában és sokan érzékenyek a kazeinre is. Még az előbbi a tejcukor-, az utóbbi a tejfehérje intolerancia vagy allergia miatt bünteti a tejimádókat, akik rákényszerülnek, hogy étrendjükből száműzzék az addig bátran fogyasztott tehéntejet.
Sajnos nem megoldás az sem, ha 0,1%-os tejet veszünk, hiszen a zsírmennyiségnek nincs sok köze van sem a tejcukor, sem pedig a tejfehérje mennyiségéhez és az ezekből fakadó mellékhatásokhoz sem, így első körben szinte mindenki a laktózmentes tejekhez fordul.
Érdemes tudni, hogy a laktózmentes tejet is a normál tehéntejből állítják elő, de egy úgynevezett laktáz nevű enzimet adnak hozzá, ez pedig segít a szervezetnek átalakítani és hasznosítani a laktózt, vagyis a tejcukrot.
Ezek a tejek valamivel édesebb ízűek a hagyományos tejnél, de laktózértékenyek is fogyaszthatják. Azonban mégsem ajánlott a túlzott fogyasztása, mivel az egészségügyi szolgáltatók a kiegyensúlyozott étrendben minél kevesebb finomított ételt írnak elő, a laktózmentes tej pedig szélesebb körű feldolgozást igényel még a hagyományos tejhez képest is.
Egyes kutatások pedig azt mutatták ki, hogy a túlzott fogyasztása növeli a rák és a szívbetegségek kockázatát. Ráadásul a laktózmentes tej még ugyanúgy állati eredetű tej, vagyis tartalmaz kazeint, így a tejallergiában szenvedők továbbra sem ihatják.
Egyre népszerűbbek a növényi tejek
Ma már számos alternatív lehetőség áll a tej és tejtermékimádók számára, hogy reggeli vagy vacsora mellé, esetleg kávéjukba, tejes italukba vagy ételeikbe tej alapú italt önthessenek és fogyaszthassanak. Ezeket, a bárki által fogyasztható növényi tejeket általában valamilyen zöldségből, gabonából vagy hüvelyesből állítják elő.
Magyarországon is kapható tehéntej alternatívák lehetnek a mandulatej, a rizstej, a szójatej, a zabtej, a tentej, a kókusztej vagy a borsótej.
Akik még nem próbálták ezeket a tejeket, kissé szkeptikusak lehetnek és tartanak attól, hogy esetleg valamilyen utóíze lesz vagy eleve más ízű lesz a tejük. Nézzünk meg pár példát, melyik tejet érdemes számukra is fogyasztani.
Az összehasonlításoknál érdemes a tápértéket is figyelembe venni ha valóban egészséges italt szeretnénk fogyasztani. A következő értékek mindegyike egy pohár tej átlagos tápértékét tartalmazzák, amitől minimálisan az egyes márkák termékei természetesen eltérhetnek.
A szójatej volt az egyik legelső tejhelyettesítő, de sokan sajnos a szójára is érzékenyek, így könnyen teret nyertek más tej alternatíváknak is.
Mandulatej
40 kalória, 1 gramm fehérje, 3 gramm zsír, 1 gramm cukor.
Az alacsony kalóriájú mandulatej nagy népszerűségnek örvend, de alig tartalmaz fehérjét, viszont ma már számos plusz ízesítéssel érhető el.
Kókusztej
50 kalória, 0 gramm fehérje, 4 gramm zsír, 0 gramm cukor.
A kókusztej édeskés ízű és híg állagú, de kevés tápanyaggal szolgál.
Zabtej
46 kalória, 0.5 gramm fehérje, 1.5 gramm zsír, 0 gramm cukor.
A zabtej is tápláló, egészséges ital, ami akár házilag is elkészíthető, így az állagát is mi magunk állíthatjuk be.
Rizstej
85 kalória, 0 gramm fehérje, 2 gramm zsír, 5 gramm cukor.
A rizstej szintén édeskés és keményítőben gazdag, rengeteg változata létezik és hígabb a zsírszegény tejeknél is.
Borsótej
25 kalória, 1.6 gramm fehérje, 2 gramm zsír, 0 gramm cukor.
A borsótej tele van fehérjével és nem a zöld, hanem a sárga borsóból készül, így a színe fehér és nem zöld.
Szójatej
90 kalória, 8 gramm fehérje, 5 gramm zsír, 1-2 gramm cukor.
Kesudió tej
35 kalória, 1 gramm fehérje, 2 gramm zsír, 0 gramm cukor.
A kesudió tej krémes állagú és igen ízletes, az utóbbi idők új felfedezettje és kedvence.
Találjuk meg a saját kedvenc ízünket
Ahány ház, annyi kedvenc növény tej. Érdemes minél több növényi tej változatot kipróbálni, hogy megtaláljuk a számunkra ideális változatot, amivel a tehéntejet helyettesíthetjük.
Ha semlegességre vágyunk érdemes a zab vagy rizstejet választani például kávé esetén, ha pedig süteményeknél szeretnénk a tejet helyettesíteni a mandulatejet javasoljuk.