Kétségtelenül beköszöntött az ősz, ezért ideje összegyűjteni néhány ízletes, tipikusan ehhez az évszakhoz illő gluténmentes recept ötletet. Nézzük is az ajánlót!
Slágerek ősszel: gesztenye, sütőtök, szilva, alma, körte
Az ősz ízei közül az ínyencek kiemelik, hogy a gesztenye, a sütőtök, a szilva, az alma és a körte szezonjában érdemes ezeket az alapanyagokat minél többféle ételbe beleillesztenünk vagy akár kombinálhatjuk is őket.
Az őszi termékkínálat eleve valamilyen szinten meghatározza, hogy milyen alapanyagokból dolgozhatunk, ám a gluténmentes ételeket fogyasztók számára ez sem jelenthet kihívást, hiszen szinte minden klasszikust meg lehet oldani mentes változatban is.
Az persze most is teljesen mindegy, hogy valaki valamiért önszántából szeretne-e gluténmentesen táplálkozni, esetleg ételintoleranciát állapítottak meg nála, vagy cölikália diagnózissal kénytelen együtt élni. Ezek a receptek teljesen mentesek a káros, allergén gabonaféléktől, így még a veszélyeztetettek sem kell, hogy lemondjanak az íncsiklandozó őszi előételekről, főételekről és desszertekről.
A szelíd gesztenye, mint őszi-téli gluténmentes alapanyag
Az egyik legismertebb, idehaza is népszerű gluténmentes ételalapanyag az őszi szezontól elérhető szelíd gesztenye. A ropogósra sütött, füstölt ízű gesztenye illata gyerekkorunkból is visszaköszön, amikor a családi séta közben, a fagyhoz közeli hidegben szorongattuk a meleg édes, golyó alakú nassolni valót és minden egyes alkalommal meg kellett hallgatni a szüleinket, hogy ez a gesztenye nem ugyanaz, mint amiből az óvodában vagy iskolában kézműveskeféshez szoktunk gyűjteni a parkban. Sőt, gyakorlatilag a két fa kinézetre még csak nem is hasonlít egymásra.
A sült gesztenye mellett a második legnépszerűbb finomság a tejszínhabbal összekevert gesztenyepüré, amely az egyik legkedveltebb desszert nem csak a cukrászdákban, hanem otthon, a családi asztalnál is, hiszen egyszerűen és gyorsan elkészíthető, akár gyerekekkel együtt is és nincs olyan ember a földön, aki ne szeretné az ízét. A gesztenyét a hálaadási lakomák főszereplőjeként is sokan ismerik, hiszen isteni pulykatöltelék készíthető belőle. Érdekessége ennek a finom ételnek, hogy a gesztenyefa, akár 500 évig is képes élni és 15 éves korától képes termelni számunkra ízletes csemegéjét, amelyet már a legkisebb csecsemők is fogyaszthatnak pépesítve.
A sütőtök édesen és sósan is kiváló!
Az őszi tökről általában elsősorban a Halloween-i tök dekoráció villan be az agyunkba, pedig számtalan tökféle létezik. Az egyik legfinomabb és legsokoldalúbb őszi gluténmentes étel alapanyag, a sütőtök. Ez, a többnyire narancssárga színű tökféle szinte univerzális ételnek számít, hiszen leves, saláta, kása, kompót, torta, pite, muffin, gnocchi, rizottó és ravioli is készíthető belőle, de akár önmagában, sütve is isteni.
Érdekesség, hogy a sütőtököt igazából egy általános gyűjtőnév és nem is csak egyetlen tökfélét takar, sőt, sokan ezeket inkább „téli töknek” szokták nevezni, mivel a betakarításuk ősszel történik és fogyasztásuk is az év végére és elejére tehető. A sütőtököt gyakran fogyasszák a gluténmentes étrendet követők is akár sütve, krémként vagy más étel alapanyagaként. Sőt, kiváló nassolni való a sült tökmag is, amelyből nyersen étolaj vagy prosztata problémákra való gyógyszer is készül.
Az őszi gyümölcsök számtalan gluténmentes étel alapanyagai
A gyümölcsimádó gluténérzékenységgel küzdőknek ősszel és télen sem kell lemondaniuk az édes, savanyú vagy éppen fanyar ízű terményekről, mivel a hideg évszakokban is bőséges a kínálat Magyarországon is. Noha elsősorban sokan a déli gyümölcsöket nevezik téli gyümölcsöknek, azért a hazai kínálat is igen széles körű. A legnépszerűbb őszi gyümölcsök között kiemelkedő helyet foglalnak el az alma, a körte, a szilva, a szőlő, a füge, a birsalma és az avokádó is.
A gluténmentes receptek között olyan finomságokkal is találkozhatunk mint a fahéjas-mogyorós sült alma, a szilvás pite, a körte kompót, de ízletes, langyos gyümölcslevest is készíthetünk akár több őszi gyümölcs kombinálásával is. Télire pedig akár aszalva akár mézben vagy befőttként is tartósíthatjuk őket.
Néhány gluténmentes őszi receptötlet, amelyeket érdemes kipróbálni otthon:
- Gyömbéres gesztenye torta
- Fahéjas, falusi almás pite
- Paleo szilvás lepény tejszínnel
- Gluténmentes tökös rétes
- Almás kelt gluténmentes palacsinta
- Mézes-mustáros csirkecomb körtével
- Baconös-tökmagos sütőtökkrémleves
- Gluténmentes szilvás gombóc, édes tejfölös mártással
- Gesztenyés, aszalt szilvás sült pulykamell
- Grillezett csirkemell gesztenyemártással
- Sült almás karaj, rizottóval
- Sütőtökcsipsz
- Körtés Waldorf-saláta