Most, hogy végre véget ért a pandémiás időszak és a Covidnak búcsút intve, újra élhetünk közösségi életet, nem csak a fesztiválozó tinik örülhetnek annak, hogy ismét bulizhatnak egy jót együtt.
Ma már bátran szervezhetünk nagyobb születésnapi zsúrokat, lakodalmakat, baráti összejöveteleket vagy akár céges rendezvényeket is. Azonban nem csak a helyszínről, a zenéről, a díszítésről és az italokról kell ilyenkor gondoskodni, hanem az ételekről is, ami igen kritikus pontjává válhat az összejövetelnek.
Az ételintolerancia nem játék
Bár sok Hollywood-i vígjáték csinál kabarét abból, hogy egy társasági lakomán valaki rosszul lesz mert ételallergiája van, a valóságban azért nem ennyire vicces a dolog.
Ha igényes és odafigyelő rendezvényszervezők szeretnénk lenni, akkor igenis oda kell figyelni a különböző önként vállalt vagy betegség miatt szükségessé vált étkezési szokásokra is. Így például a vegán ételekre, a gluténmentes ételekre, a tojásmentes ételekre, a szójamentes ételekre, illetve a tejmentes vagy akár mindenmentes diátára is.
Figyeljünk a vegánokra!
Bár a vegán életvitel sokkal jobban kiterjedt, mint amennyire a társadalom azt gondolná, az ételeik pedig sokkal színesebbek mint zöldségek és gyümölcsök keverékei, mégis sokan leszólják a leginkább önként vállalt életmódot.
Ennek ellenére tiszteletben kell tartanunk a húsmentes és állati származék mentes étkezők szokásait és igényeit, ha nagyszabású rendezvényt szervezünk. Ráadásul a tojásallergiás és tejallergiás étrendbe is teljesen beleilleszthetőek ezek az ételek.
Így ha vegán ételeket is készítünk, ügyelve a megfelelő szeparálásra – elkerülve a keresztszennyeződést – akkor azt a kazein és laktózérzékenyek, valamint a tojás allergiában szenvedők is bátran fogyaszthatják.
A húsmentes, tejmentes és tojásmentes receptek ma már végeláthatatlan kombinációja érhető el szakácskönyvekben, online portálokon és erre specializálódott éttermek menüiben is.
Bár a cöliákiával küzdők például nem fogyaszthatnak semmit, amiben búza vagy búza származékok vannak, a vegánok boldogan megeszik az ebből készült aprósüteményeket is. Azonban a cukorbetegségben szenvedőknek ekkor is oda kell figyelniük arra, hogy melyik vegán ételt fogják és milyen mennyiségben megenni.
Ötletek, ünnepi vegetáriánus ételekhez:
- toszkán bableves sütőtökkel és fodros kellel
- paradicsomos káposzta sütőben
- kelkáposzta-steak céklás bulgurral
- fűtőtökgnocchi dióval
- gesztenyekrémleves
- csőben sült zellergratin
A keresztszennyeződés is okozhat gondokat az ételallergiásoknál
Bár sokan gondolják azt, hogy ha valamiben alig van például búzaliszt, az nem jelenthet gondot egy gluténmentes étrendben. Azonban ez tévhit és sajnos sokak számára súlyos tüneteket okoznak így a keresztszennyeződésre is ügyelniük kell.
Ha csak néhány lisztszem is átkerül az ő ételükre, akkor allergiás reakció lép fel náluk. Ráadásul a dióra, mogyoróra, földimogyoróra és más allergizáló termékekre is figyelnünk kell, mert egyes esetekben halálos végkimenetelű is lehet egy rosszul megválasztott előétel, leves, főétel vagy desszert kiválasztása és felszolgálása.
Ha megfelelő alternatív alapanyagokkal dolgozunk, mint például a gluténmentes lisztekkel, a tojáspótló anyagokkal, a „dejó” jellegű diópótlókkal és a növényi alapú tejekkel, akkor szinte minden ételt ugyanúgy el lehet készíteni, mintha eredeti termékekkel dolgoznánk.
Ma már sok rendezvényszervező cég szakosodott a mindenmentes ételek készítésére és szállítására, amelyek ideálisak lehetnek gyerek zsúrokon, iskolai rendezvényen, családi összejöveteleken és céges bulikon is. Ilyenkor mindig figyeljünk arra, illetve kérdezzünk rá, hogy az ételek milyen konyhában készültek és mennyire voltak elkülönítve az allergén alapanyagoktól.
Mindenmentes ételötletek céges rendezvényekre
Ezeken a közös étkezéseken ügyelni kell arra, hogy a választékban szerepeljen több lehetőség is a glutén-, tej- és tojásmentes életmódot folytatók számára.
Ilyenek lehetnek keto diétás termékek, piték, kenyerek, lassú felszívódású csigák, kalácsok, édes sütemények, rétesek és sós sütemények is.
Ma már bátran választhatunk például édes apró sütinek linzert, ischlert, raffaello golyót, kókuszos kekszgolyót, tudván, hogy ezek elkészítésekor nem használtak fel semmilyen allergizáló anyagot.
Azok számára pedig, akik inkább a sós dolgokat kedvelik, felszolgálhatunk virslis hasét, káposztás hasét, sajtos ropit, pogácsat, tepertős pogácsát vagy ezek 100%-ban vegán változatát.
Azért arra is ügyeljünk, hogy a legtöbb vendég nem vállalt magára húsmentességet és sokan nem küzdenek semmilyen allergiával sem, ezért ne essünk át a ló túloldalára és ne csak mindenmentes és vegán menüt hanem húsos ételeket is szervírozzunk, megfelelően elszeparálva és megjelölve a kínálatot.