Édesítőszerek: fruktóz, eritrit, stevia, glicin és nyírfacukor

mentespiskota

03 október 2022

Nincs hozzászólás

Sok oka lehet annak, ha valaki nem tud vagy nem szeretne cukrot fogyasztani. Sajnos számos egészségügyi ok, de akár valamilyen önként vállalt diéta is állhat a cukor elhagyás mögött.

Szerencsére azonban manapság már számos alternatív édesítőszer kínál azonos ízvilágot. A legismertebb édesítőszerek pedig Magyarországon is kaphatóak, nem csak a reform élelmiszerekkel foglalkozó üzletekben és bioboltokban, hanem egyre inkább a hipermarketek polcain is.

Melyek a legismertebb édesítőszerek?

A legismertebb cukorhelyettesítők, édesítők: a fruktóz, az eritrit, a glicin, stevia és a nyírfacukor. De vajon mik is ezek az édesítőszerek? Vajon egészségesebbek vagy károsabbak a cukorrépa alapú édesítőszertől?

Mi az a fruktóz?

A fruktóz más néven gyümölcscukor a legédesebb cukorféleség ami nem csak a gyümölcsökben található meg, hanem a mézben is, természetes formájában. A nem diétázók is ismerhetik különböző termékek címkéjéről, mivel nagyon sok cukorka, szörp, gyümölcskonzerv és gyógyszer édesítésére is használják. Előnye a szőlőcukorral szemben, hogy elfogyasztása után lassabban növeli meg a vércukorszintet. Mivel édesebb a répacukornál is, így ugyanazon ízvilág eléréséhez elegendő a szükséges mennyiség 60-70%-a is. Cukorbetegek azonban napi 30 grammnál többet nem fogyaszthatnak belőle. Fogyasztása erős terhelés esetén indokolt, mivel a túlzott bevitel zsír formájában tárolódik el.

Bemutatkozik az eritrit?

Az eritrit egy természetes cukoralkohol amely megtalálható a gombákban, körtében, dinnyében és a szőlőben is, de erjesztett formában a sajtok, a szójaszósz és a bor is tartalmazza. Íze hűs és édes, édesítő ereje 20-40%-kal kevesebb a hagyományos cukorhoz képest. Jól bírja a meleget, így a forró folyadékot lehűti és nem karamellizálódik, édességét 160 Celsius fokig megőrzi és nincs utóíze. Azonban 5-10 gramm elfogyasztása rövid időn belül puffasztó hatású és akár hashajtó hatású is lehet. Energiatartalma 20 kcal/100g, glikémiás indexe 0, így az inzulintermelésre nincs hatással, szénhidrát tartalma mindössze 1g/100g. Felhasználható az édességektől a tejtermékekig szinte minden élelmiszerben, mivel kiváló ízfokozó hatással bír. Élelmiszerkódja: E-968. Japánban már a kilencvenes évek óta használják cukorkákban, csokoládéban, joghurtban, töltelékekben, gyümölcszselékben, lekvárokban, italokban, valamint cukorhelyettesítőként.

Bemutatkozik a nyírfacukor?

A nyírfacukor igen sokféle elnevezéssel büszkélkedhet hazánkban. A nyírfacukor megtalálható xukor, xilit vagy xylitol néven is a köztudatban és a boltok polcain. Akárcsak az eritrit, a nyírfacukor is egy növényből kivont cukoralkohol amely a nyírfában, a kukoricacsutkában és szárban, valamint a szalmában és a mandula héjában is fellelhető. Glikémiás indexe 7, vagyis nagyon lassan szívódik fel, így diátázók és modern étrendet követők is fogyaszthatják. 100 grammnyi xilit 240 kalóriát tartalmaz, amely majdnem a fele a hagyományos cukornak. Előnye más cukorhelyettesítőkkel szemben, hogy nem kell számolhatni mennyit használjunk belőle, ugyanis édesítőereje azonos a sima cukoréval. Így bármilyen ételhez használhatjuk amelybe cukrot tennénk. Viszont akárcsak az eritrit, a túlzott és gyors fogyasztása puffadást és hasmenést okoz. FONTOS! Kutyára, macskára és más kisállatra nézve halálos méreg, ezért mindig tartsuk távol az eritritet és a xilitet is tőlük, sőt még a belőle készült ételeket is!

Bemutatkozik a stevia

A stavia egy őszirózsaféle, amelybe összesen 250 faj tartozik. Ez az Amerikában őshonos cserje termetű növény. A jázminpakóca nevű fajának leveleit használják édesítésre, mivel a benne található anyag háromszázszor édesebb a cukornál. Akárcsak társai, a sztivia sem emeli meg a vércukorszintet, így cukorbetegek is használhatják, sőt, még a vérnyomást is normál szinten tartja. Antibakteriális és gombaölő hatása van ráadásul teljesen biztonságos. Akár kertünkben is termeszthetünk saját stevia növényt mivel annak levelei káliumot, magnéziumot, cinket, vasat, foszfort, céziumot, mangánt és kobaltot is tartalmaznak, de gazdag vitaminokban is (A, C, E, P). Fogyasztásánál nagyon óvatosnak kell lennünk, mivel 300x édesebb a cukornál, a napi felnőtt mennyiség nem is szabad, hogy túllépje a 4 mg/ttg mennyiséget.

Bemutatkozik a glicin

Tudományosan mondva, a glicin a kollagén típusú fehérjékben legnagyobb mennyiségben előforduló aminosav. Leginkább a kollagénben található meg nagyobb mennyiségben. Édesítőszerként a Glicin aminosav alapú édesítőként ismeretes. Mellékízmentes, ezért előszeretettel használják ételek és italok édesítésére is, de akár süteményekbe vagy forró italokba is alkalmas. Sokan a Glicint a kelt tésztákhoz használják, számolgatni itt sem kell, mert édessége körülbelül egyforma a kristálycukoréval. Diabetikus termék, diétákhoz és cukorbetegek étrendjéhez is ajánlott.